Finns den lantliga idyllen?

Appropå diskussioner om landet vs stan lägger jag in min sommarblogg för Aftonbladet som jag skrev sommaren -07:

"Tänk er vad härligt vakna av sig själv bara för att man helt enkelt är så utvilad att man känner att det är onödigt att sova mer. Öppna dörren ut till verandan och bara andas in varm sommar medan hunden lyckligt springer runt på den gröna gräsmattan.
Efter ett tag kommer barnen upp; God Morgon Mamma!
Hand i hand
springer dom ut och leker en stund medan bebisen tjutande lycklig tittar på och mamman precis tar ut nygräddade frallor ur ugnen.
Frukosten äts på verandan, ingen spiller eller kladdar. En bit länge bort går dom långhåriga hedenhös-kossorna fridfullt och betar och hästarna gnäggar lite i hagen. Mamman och barnen njuter av lantidyllen och äter sin frukost, innan mamman med lätta steg trippar ner till kalvarna i ladugården......... *klipp*


Det kuuunde ha varit så.......det låter iallafall fint......
Mamman vaknar med ett ryck på morgonen, tittar snabbt på klockan; hon har försovit sig efter en ganska sömnlös natt med en bebis som vaknat ett antal gånger. Mamman rusar ner och gör välling, hoppas att bebis dricker hyfsat fort. Byter blöja, klär på sig, stoppar bebis i vagnen fast han inte alls har lust att sitta still där när han äntligen kommit upp ur sängen.
Dom stora barnen sover fortfarande medan mamma + bebis går ner till mjölkkammaren för att blanda enorma mängder välling till alla bebiskalvar som förr eller senare kommer packas in i plast och märkas med exempelvis "entrecote" "köttfärs" och "rostbiff".
Medan mamman vispar välling sjunger hon lite falskt, för att bebis ska vara nöjd. Vilda Vovven slinker in då och då för att försöka stjäla åt sig lite mumsigt vällingpulver eller kraftfoder. Inne i ladugården är det fullt liv på råmande småkalvar, en har till och med tappat rösten av allt råmande och låter lite som en vinkelslip.
 X antal hinkar med nappar i botten hängs upp på boxkanterna. Mamman och mannen ville inte skaffa mjölkkor eftersom man är så tidsbunden då.......men är man inte exakt lika tidsbunden nu? tänker mamman.
Det kan faktiskt vara ganska fridfullt att göra ladugården, om bebis sover lungt i vagnen.
Mamman har nyligen kommit på att hon kan använda telefonen som mp3-spelare också och har ofta hörlurar med musik i. Det värsta är att det är väldigt svårt att låta bli att sjunga med och det skulle bli väldigt pinsamt om någon främling heltplötsligt dök upp och hörde mammans falska röst.
När mamman nästan är färdig skäller vovven upp mot huset, mamman tittar dit och ser sina två äldsta barn jaga och slå varandra vilt skrikande. Dom kommer till mamman, skriker och skyller ¨på varandra, mamman vill inte höra, det där får dom lösa själva.

När ladugården är färdig ska hästarna ut och dom långhåriga kossorna ska få vatten och lite tillsyn. Kossorna tror att mamman har något gott med sig och kommer skenande i vild galopp mot badkaret där mamman fyller vatten.
Eftersom mamman är lite rädd för dom, dom har ju så stora horn, speciellt tjuren Eugen, skyndar hon sig ut genom grinden igen och låter vattenslangen ligga kvar i och fylla.
Äntligen tid att gå in och få i sig nån frukost. Glada dammråttor med viftande svansar välkomnar mamma och bebis när dom kommer in i huset. Frukosten består av två koppar ap-starkt kaffe och en macka med smör på. Kaffet är faktiskt morgonens viktigaste rutin.
Vid det här laget har bebis äntligen somnat en stund i vagnen och mamman sitter ner och kopplar av en stund, tänker på allt annat som ska göras, dammsuga, tvätta....... Hon tänker tillbaka på senaste veckan som har varit ganska hektisk. Hon tänker på hur hon klantade sig och lyckades få ut highlandkorna på rymmen, en hysteriskt vild jakt på dom som försvann snabbare än en avlöning till grannbyn. Tack och lov fick vi in alla på rätt sida om staketet till slut, men mamman som var förkyld fick lunginflammation på kuppen och blev sängliggande hela midsommarhelgen. Mannen fick sköta alla djuren själv medan mamman låg och oroade sig att djuren skulle bli sura på henne för att hon övergivit dem. Men som sagt, skönt att dom lurviga är i sin hage nu och hoppas som håller sig där!

Jäklar! Mamman kommer plötsligt på att hon glömt att stänga av vattnet! Hon rusar ner till mjölkkammaren och vrider av kran och går sen och tittar ut i hagen där badkaret står. Det har svämmat över ganska rejält och korna klafsar runt i vattnet runtomkring.

Resten av dagen tills mannen kommer hem från jobbet går med en rasande fart, mamman har faktiskt ingen aning om vart alla timmarna tar vägen och skulle någon fråga vad hon gjort under dan skulle hon inte komma på nåt. Rätt vad det är så är det bara kvällsmat för hela familjen, och för bebiskalvarna. Men på kvällarna hjälps mannen och mamman åt att ta hand om alla djur.
Timmarna flyter återigen snabbt iväg och dom kommer oftast inte i säng förrän till midnatt.

Så går dom flesta dagarna här på gården, mamman oroar sig för att åldras i förtid och tror att det är ute med henne i augusti när hon fyller 28 år. 28 år! Herregud! Nästan 30! Mamman försöker desperat att inte låta sig märkas av åldern och blir barnsligt glad dom gånger hon fortfarande får visa leg på bolaget!

Men å andra sidan, vad är en liten rynka, vi har ju trots allt vår lilla lantidyll, väl kamouflerad i vardagens stress!"

Kommentera gärna :o) Finns den lantliga idyllen?


Kommentarer
Postat av: josse

haha jaaa , jag tror nog att den finns faktiskt. lååångt ner i de småländska skogarna typ , haha!


och min huvudvärk blev bättre efter en promenad i solen :)

2008-04-18 @ 09:57:17
URL: http://jowsefajns.blogg.se
Postat av: Eva B

Vilken underbar bild!!!!!

2008-04-18 @ 14:14:33
Postat av: Olle

Den lantliga idyllen kan ju vara lite olika från person till person. Vill man bara bo i en stuga i skogen så är det en idyll. Vill man bo på en stor gård med 200 kossor så kan det oxå vara en idyll...

Själv är jag flexibel...trivs både med det lantliga lugnet (men jag vill inte ha för mycket "måsten" att göra..jag vill bara "vara") och jag kan trivas i en mysig lägenhet oxå...om den inte ligger mitt i en storstad förstås. Sala är lagom stort om man ska bo i "stan" :)

2008-04-18 @ 19:50:10
URL: http://enarmad.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0