Är det okej att pierca småbarn?

Jag ramlade in på en blogg av en slump för nån vecka sedan, jag hittar inte tillbaka till den bloggen igen men jag reagerade på ett inlägg.
I stora drag så stod detta:
"Hål i öronen har vi alla.......men nu kommer min lilla prinsessa var extra fin på sin ettårsdag när det även glittrar i hennes små öron!  ......hon var så duktig, gnällde bara lite när det gjorde ont men det gick snart över!"

Jag tycker det är helt sjukt! Varför ta hål i öronen på en BEBIS? För vems skull gör man det? Enbart för att man själv vill ha sin bebis till en liten prydnadsdocka att visa upp! Jag är osäker på när jag tycker att det känns okej att ta hål i öronen på barn, men jag är tvärsäker på att barnet ifråga ska veta vad hål i öronen är för något!
Jag kan inte heller förstå den salong som glatt gör hål i små barns öron! För mig är det lika absurt som om jag skulle pierca min katt! Katten skulla ha ungefär lika mycket glädje av sina piercingar som en bebis.

Vad tycker ni? Är det okej att ta hål i bebisars öron?


 
    Bloggkoll

Kommentarer
Postat av: Smurfjavlen

Klart det inte är ok. Störda jävla föräldrar. Hoppas ungen får infektion i örat så dom måste åka till farbror doktorn o får skämmas ordentligt. Inför licens för att få skaffa barn.

2008-09-05 @ 13:24:14
URL: http://smurfjavlen.blogg.se/
Postat av: whatthefuck

Jag vet många som gör det... jag tycker det är galet! Exakt som du säger, dom gör det för att visa upp sina "prydnadsdockor". Det är ett perfekt exempel på att barn skaffar barn för en mentalt vuxen människa skulle inte göra hål i öronen på sin bebis.



Vansinne!



Håller även med Smurfjäveln; inför licens på barnförskaffande!



GHAAA! Man hittar många idioter på blogg!!! Nu gjorde du mej upprörd!



2008-09-05 @ 14:01:35
URL: http://whatthefuckdotcom.blogg.se/
Postat av: http://TUMADRE.blogg.se

Jag har sett massor av bebisar med hål i öronen. När jag har frågat föräldrarna svarar de lungt att: "det gör ju mindre ont ju mindre de är" och att "de glömmer ju bort smärta så fort". Men nej, jag tycker fortfarande inte att det är fullt okej.



Läste dock en ännu sjukare sak på internet för nån månad sen. En mamma stoltserade sig med att hennes 2 åriga son hade fått tatuera in "Mamma" på ena armen.



DET saknar jag ord för...

På bilden såg jag en glad pojke med en nål i som en gubbe satt och tryckte i armen på honom. Jag var tvungen att ifrågasätta hennes val och hon påstod att pojken själv valde motiv och hon var givetvis stolt över hans val. Men frågan är hur sonen kommer se på saken om ett par år... och vilken jäkla sjuk tatuerare är det som gaddar SMÅBARN?

2008-09-05 @ 14:10:28
URL: http://tumadre.blogg.se/
Postat av: Ida Björck

svar: det är verkligen INTE okej att pierca öronen på småbarn, jag förstår bara inte hur man kan göra sådant :o för tänk om det kanske bli infekterat osv,

2008-09-05 @ 14:44:40
URL: http://idahbjork.blogg.se/
Postat av: ♥ MAMMA JESSICA [18 år och mamma till Emilia 4 år]

Nej men gud vad hemskt.. vad tänker en del med.. nej nu vart jag nästan lite arg..! Ska skriva ett litet inlägg på min egen blogg också... är det okej att jag kopierat det hon skrivit? Givetvis länkar jag till dig.

2008-09-05 @ 14:49:20
URL: http://jyees89.blogg.se/
Postat av: Malin

Det är inte ok att ta håll på barns öron. När dom är vuxna nog att bestämma och veta vad det innebär att ha håll i örat/näsan ja vart än man tänker sätta den nånstans åldersgräns på 15 år tycker jag.



Nä nu ska man inte reta upp sig för det här :)



nu ska fortsätta äta min hamburgare och pommes sååå gott det är

2008-09-05 @ 16:03:32
URL: http://wilfli.blogg.se/
Postat av: Elin

Folk kan då få för sig att göra vad som helst. Min föredetta kompis mamma tog hål i öronen på henne när hon endast var tre månader gammal, då gjorde hon det själv med hjälp av nål och tråd(!). Förstår inte riktigt hur mamman tänkte där.

Min mamma var tillochmed lite skeptisk till att låta mig göra det när jag var 9-10 år gammal och bad om det själv.

2008-09-05 @ 16:55:55
URL: http://eliut.blogg.se/
Postat av: Eva (kramgo_72)

Det verkar vara rätt så vanligt nuförtiden att man tar hål i bebisarnas örsnibbar. Har faktiskt sett rätt många bebbar med örhängen de senaste åren.

Det är ju rätt vanligt i utlandet och nu när vi har så många invandrare som gör så på sina bebbar så tror jag att det har "smittat av sig" lite på oss svenskar.



Men inte kan jag säga att jag gillar det inte... Skulle nog vänta tills mitt barn själv vill iaf.

2008-09-05 @ 17:01:31
URL: http://kramgo72.wordpress.com/
Postat av: Annies Fotoblogg

Jag tkr inte att det är okej att pierca småbarn eller djur, jag tkr man ska få välja själv

2008-09-05 @ 18:03:42
URL: http://annie90.blogg.se/
Postat av: ♥ Mamma Jessica [18 år och mamma till Emilia 4 år]

Ja jag blev så arg så jag orkade inte vänta.. :)

2008-09-05 @ 18:10:32
URL: http://jyees89.blogg.se/
Postat av: josefina

Jag anser inte att någon som väljer att ta hål i sitt barns öron automatiskt är en dålig förälder pga det. (även om jag själv inte skulle välja att göra det) För mig är det dock som sagt andra mer avgörande saker som får mig att anse att någon är en dålig förälder.

2008-09-05 @ 18:19:26
URL: http://josfinas.blogg.se/
Postat av: ♥ Mamma Jessica [18 år och mamma till Emilia 4 år]

Jo jag tror det, eller jag vet inte :S

Jag lånade bilden av dig i alla fall:)

2008-09-05 @ 18:25:51
URL: http://jyees89.blogg.se/
Postat av: fuffel

blev du mamma när du var fjorton, jessica?

2008-09-05 @ 18:41:23
Postat av: mamma russin

NEJ absolut inte ok... min stora tjej gick i 3an när hon fick ta hål i öronen.. hon har nu som 14 årig börjat tjata om percing i naveln.. mendet är ett BIG NO NO där med..

2008-09-05 @ 18:45:23
URL: http://enburkrussin.blogg.se/
Postat av: Noashine

Någonstans måste det finnas en gräns för vad som är ok eller inte.

Minns själv hur jag med ett häftstift försökte pierca mig själv i öronen när jag vart 6 år gammal. Vart fast besluten att få hål i öronen så då tyckte mor min att det vart bättre om någon som visste vad de gjorde utförde detta, vi gick till någon frisörsalong eller liknande. Jag själv har aldrig ångrat mina hål.

Nu har jag en son på 8 år som också vill få piercat sina öron vilket jag känner är ok för mig, men då hans pappa är mer tveksam så får vi vänta lite och se om sonens önskan håller sig kvar ett tag till!

Men småbarn utan egen vilja eller förståelse tycker jag är rent egoistiskt av föräldrarna att utsätta för detta, enbart för utseendets skull!

2008-09-05 @ 18:46:53
URL: http://noashine.blogg.se/
Postat av: Sanna E

Det värsta är de utlänningar som har som en tradition att peirca sina nyfödda för att pynta dom med guld.



Det finns ingen anledning i hela världen att peirca sitt barn annat än för sin egen skull.



Helt löjligt sjukt :(

2008-09-05 @ 18:48:30
URL: http://www.sannorna.se
Postat av: Mumari svarar

Josefina: Nej, det gör inte jag heller, inte helt och hållet, det var inte poängen med mitt inlägg att dra gränsen dålig förälder/bra förälder. Det var snarare frågan om för vems skull man gör det, vad man tror att man uppnår och vilken anledning det finns att ens ta hål i öronen på småbarn. Självklart kan man säkert vara en bra förälder på andra sätt även om man tar hål i sina småbarns öron, men jag skulle starkt ta mig en funderare på hur det stod till med omdöömet hos de som väljer att göra hål i sin bebis kropp.

2008-09-05 @ 19:01:28
URL: http://mumari.se
Postat av: Sanne

Tycker absolut det är fel. Precis som du skriver så gör man ju det för att visa hur söt ens lilla prinssesa är. Barnet har ingen vilja i den åldern på det sättet, och varför tvinga sin sitt redan söta barn få örhängen?.. Helt fel..

2008-09-05 @ 19:03:01
URL: http://brattlund.blogg.se/
Postat av: Mumari svarar

Mamma russin: Min stora tjej har börjat prata om det hon också, hon är 8 år, jag tycker att hon får vänta, än så är det ingen stark önskan hos henne. Jag är inte på något sätt emot piercingar, jag tog själv hål i näsan när jag var aningens för ung, 13 eller 14 år, utan mammas vetskap. Men det är stor skillnad att göra det på ett barn som inte vet vad det ens är att ta hål!

2008-09-05 @ 19:03:37
URL: http://mumari.se
Postat av: Linda

Min vänninna har tagit hål på sin dotter,tycker det inte är så farligt,hon är lite över 1år,jag tyckte hon som skrev så skrev lite konstigt dock,kanske är därflr man reagerar...hmmjapp slöjisarna får vara ifred,dom är så stora så ingen är när dem=)

2008-09-05 @ 19:22:49
URL: http://hummingbird.blogg.se/
Postat av: joline

jag tänkte göra det på min dotter först. men sen tänkte jag om. varför skulle jag göra det? föratt det är fint?



nej det är hemskt och jag tycker det är barnmisshandel att göra det på en bebis.



bara för att man själv tycker det är sött. hon växer och blir äldre och den dagen hon vill göra det och förstår att det gör ont så kommer hon att få det...



alla min kompisar har hål på sina små flickor. min kompis tog ganska nyss på sin dotter 2 veckor gamal =/ otroligt att göra det på sin nyfödda som man inte ens lärt känna än. det är verkligen att smycka upp barnet föratt glassa med det själv.. usch



kram j

2008-09-05 @ 19:29:27
URL: http://jlns.blogg.se/
Postat av: joline

förresten din kommentar grej muppar sej som fan=/ blev så sist jag skulle kommentera dig med =S

2008-09-05 @ 19:30:14
URL: http://jlns.blogg.se/
Postat av: Mumari svarar

Joline:

Vad bra att du tänkte om! Helt sjukt att man kan göra det till och med på en två veckors bebis! Ofattbart!

Jag tycker inte ens att det ser fint ut när spädbarn har blingbling på sig, det förstör deras rena och oskyldiga utseende.



Ska kolla upp det där med att det är svårt att kommentera! Jättebra att du talar om det, vad är det som händer mer exakt?

2008-09-05 @ 20:25:03
URL: http://mumari.se
Postat av: Malin

nej absolut inte, det tycker jag är helt fel, vad tänker föräldrar med egentligen. Nått vett i skallen borde man tycker jag.

Barnen ska för det första få bestämma själv om de vill pierca sig eller inte.. Sedan så som smurfjäveln säger:

-inför licens!!!

2008-09-05 @ 20:25:38
URL: http://mallbo.blogg.se/
Postat av: Mumari svarar

Linda: Det hade faktiskt inte spelat någn roll hur man uttryckte att man tagit hål i sin bebis öron, jag tycker det vridet sjukt i allafall. Egoistiskt.

2008-09-05 @ 20:27:58
URL: http://mumari.se
Postat av: josefina

Nej, det var inte det du menade. Har diskuterat det här så många ggr tidigare så jag svarade nog egentligen på vad många andra innan dig har sagt i ämnet. Sry! =)



Så klart är det för sig själv man gör det, barnet är väl knappast gladare. Men många vill dra det till gränsen att det skulle vara barnmisshandel och kalla föräldrar "störda" osv och där är jag inte beredd att hålla med.



Jag tycker nog det här är en ganska döfödd diskussion egentligen. En diskussion som knappt är värd att ta. I många fall är det en kulturfråga och som bekant så sker ibland kulturkrockar. Må så vara, alla är vi olika som tur är. Annars vore väl världen trist? =)



Jag tror inte det skadar barnen för all framtid, infektioner är lyckligtvis väldigt ovanligt vad jag har förstått då spädisar har extremt bra läkkött och psykiskt lär det knappast påverka heller. Men det är ju bara vad jag tror, många andra menar det motsatta. Så länge det inte finns forskning i ämnet så lämnar jag detta till var och en av alla föräldrar att själva råda över helt enkelt. Min önskar är att alla föräldrar ska ge sina barn en trygg och fin uppfostran, det kan man nog lyckas med vare sig man ger barnen hål i öronen eller ej. =)

2008-09-05 @ 20:38:20
URL: http://josfinas.blogg.se/
Postat av: Emma

Skulle då aldrig göra nått sådant. Min mans dotter har sagt att hon vill ha hål i öronen. Hon fyller 8 snart. Men vi har sagt att hon får vänta med det. Och det verkar ok med henne tack och lov :)

2008-09-05 @ 20:53:47
URL: http://emmacandell.blogspot.com/
Postat av: Charlotte

Nej, det är verkligen inte ok! Jag förstår inte heller hur man tänker som förälder när man gör någonting sådant..

Håller med dig i att barn ska få vara barn.

2008-09-05 @ 21:01:49
URL: http://www.lillayllet.blogspot.com
Postat av: Anna

Tycker också det är helt vansinnigt av många olika anledningar. Det skulle aldrig falla mig in att göra ngt liknande. Och det där med att barn känner mindre smärta ju mindre de är är ju bara blaha. Det var ju därför man slutade ta PKU-testet i hälen, pga just smärtan.

Nej, bebisöron är klart mycket sötare "au naturel"!



Och tack för kommentaren på min blogg, skönt att känna att man inte är ensam i trotsträsket ;-)

2008-09-05 @ 21:58:58
URL: http://intedingranne.wordpress.com
Postat av: mia

Fattar inte heller hur f.n man kan ta hål i öronen på en bebis!!! Helt sjukt ju!!

2008-09-05 @ 22:01:00
URL: http://mioli.blogg.se/
Postat av: LAACY

haha, min mammas kompis jobbade på förlossningen och ca en två timmar efter jag föddes så peircade sköterskan mig i öronen. Fatta hur sur jag blev när jagfick veta de, men samtidigt skönt att jag slapp komma ihåg hur de kändes=P

2008-09-06 @ 02:13:18
URL: http://mami89.blogg.se/
Postat av: Mumari svarar

LAACY: I min öron låter det helt absurdt att till och med en sköterska gör det PÅ BB! Många som kommenterat detta pratar om det som om att hål i öronen är en självklarhet, oavsett om om dom är för eller emot att man gör det på småbebisar.

Jag hoppas verkligen att du inte tänker ta hål i öronen på din kommande bebis!

2008-09-06 @ 07:18:17
URL: http://mumari.se
Postat av: Nalita

Människor är så jävla trångsynta. Bryr sig om vad andra gör, börjar starta disskutioner om det. Jag tycker man ska skita i vad andra gör och inte gör.



Jag är så stolt över mina öron, har örhängen. Och tog hål i örat när jag var liten och är jävligt stolt

2008-09-06 @ 10:02:24
URL: http://naliita.blogg.se/
Postat av: Maria Malmgren

alltså jag fattar VERKLIGEN inte VARFÖR man som förälder vill utsätta sina små för det! för dem som har läst ngt om zonterapi och akupunktur så kan man stimulera "fel" nerver när man pircar och "tar hål" i öronen mm .. för mig är detta en personlig fråga då MIN MAMMA sa att om jag & mina syskon ville ta hål i öronen så fick vi göra det när vi var 18 år.. INTE TIDIGARE ..och jag tycker att det var helt rätt beslut från hennes sida. jag har bara 2 hål .. ett i vardera öra men jag gjorde det som vuxen.. tidigare förstår man inte själv varför... och det är lite som du säger att dessa föräldrar som gör det så tidigt har sina barn som små "trofeer" ... sjukt...





Btw. Trevlig blogg

ha en bra dag.

Mvh Maria

2008-09-06 @ 10:40:48
URL: http://www.mariamalmgren.com
Postat av: anna

Jag tycker det är helt vansinnigt att göra det på små söta bebisar. Om man nu så gärna vill ha en liten docka att pynta ut så finns det faktiskt såna att köpa i leksakshandeln ist för att göra det på en individ som inte kan uttrycka sin egen vilja än. Jag kommer inte låta min dotter göra hål i öronen före hon är 15 och då ska hon banne mig få tjata länge ändå. Jag har piercat mig på massor av ställen och sedan ledsnat och plockat ur och dom ärren jag har är ingenting som jag är stolt över och det är definitivt inte snyggt. Men samtidigt så har jag ju något att skrämma min dotter med:-))

2008-09-06 @ 12:01:56
URL: http://tobotroll.blogg.se/
Postat av: Tulay

Alla har väl rätt till sin egen åsikt men att du ska kopiera hennes text o få henne att framstå som en dålig mamma är helt fel. Varför o när hon tar hål i sin dotters öron är väl upp till henne o ingen annan.

Det är MIN åsikt.

2008-09-06 @ 12:40:16
URL: http://tullisen.blogg.se/
Postat av: Mumari svarar

Tulay: Jag har inte kopierat någons text, bara återgivit en text fritt från minnet som jag läste förra veckan. Jag har heller inte namngivit någon eller pekat ut någon adress. Jag tycker att det r sjukt att man ens får ta hål i spädbarns öron enkom för att glädja sig själv, ju mer jag tänker på det, ju mer vidrigt sjukt tycker jag att det är och det borde inte vara upp till var och en mom man vill pierca sin bebis.

det är min åsikt och den står jag för.

2008-09-06 @ 13:55:17
URL: http://mumari.se
Postat av: liene

men hur kan man göra nåt sånt?:S

Man ska själv bestämma först om man vill ha piercingar eller inte för jag har ju inget emot det om man inte har för många. Men ett barn, dens åsikter har ju inte ens kommit fram. Då betyder det att föräldrarna inte alls bryr sig om deras barns tankar. Dåligt!

2008-09-06 @ 14:13:02
URL: http://lienes.blogg.se/
Postat av: jennifer

sv: mina svaga gener? haha det var det roligaste på länge!

2008-09-06 @ 14:59:57
URL: http://jennifermolin.blogg.se/
Postat av: Helle

Nu var det en 1åring det gällde. Men jag tycker inte att det spelar nån roll. Det är fråga om en utsmyckning & i vissa fall religion. Ungefär som att vissa pojkar blir omskurna, vissa som nyfödda, andra som större bebisar & andra som mkt äldre barn.



Det finns även näspiercade barn, men de brukar nog vara i skolålder iaf.



Min dotter fick hål i sina öron när hon var 1½ år, just pga att hon tog mina örhängen & försökte sätta i sina öron. Gjorde ett val & gick till en kvinna som piercat bebisar, barn & vuxna, så hon hade erfarenhet & var jätteduktig. Det gick fort som attans. Dock var det fel tillfälle, då jag glömt napp hemma, dotra var trött & hungrig, jag kunde planerat det bättre.



Hon blev rädd av att det pangade till i örat & klämde fram en tår, men satt stilla & vips hade hon 2 fina örhängen i sina öron, blev visad till en stor spegel av kvinnan & fick syn på de fina örhängena & sen stod hon som fastvuxen & beundrade sig själv länge.



Vi hade inga problem med infektioner & hon pillade aldrig på örhängena.



Piercat öronen har man gjort länge i Sverige & jag tycker det finns andra saker att fasas över.

2008-09-06 @ 15:14:54
URL: http://heahog.blogg.se/
Postat av: Moa

Har också hört om det innan och hur kan man få för sig att pierca så små barn? Jag tog hål i öronen när jag var tretton, fortfarande barn men helt klart gammal nog för att bestämma själv. Men vilken ettåring bryr sig om hur fin hon är i öronen? Helt sjukt...

2008-09-06 @ 15:14:56
Postat av: Rebecka

ja tycker att d e okej. båda mina döttrar har d! D går inte att jämföras me barnmisshandel. Hade d gjort d hade man väl blivit av me barnen! till å me barnläkaren har sett d å inte ens sagt nåt eller påpekat att d skulle vara farligt eller olagligt eller kallas för misshandel! Man e ingen dålig förälder för d. alla har vi olika åsikter, men vem bestämmer va som gör en förälder bra eller dålig? Då kan man lika gärna vara dålig om man lämnar sin unge på dagis bland främlingar, även om man lär känna fröknarna. man har ingen aning om va som pågår å 3 fröknar kan knappast ta hand om 20 barn.

2008-09-06 @ 20:48:43
URL: http://mamisessan.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Man bör iaf vänta tills barnet själv vet vad det handlar om och frågar efter det. Innan dess pyntar föräldern barnet för sin egen skull.

2008-09-07 @ 16:49:42
URL: http://ciliak.blogg.se/
Postat av: freja

det är ju upp till var och en, såklart, om man vill pierca sina barn. mamma tog med mig till frisören som 5 åring och piercade mig. lillsyrran fick sina öron piercade i samma ålder.



jag kommer ihåg att jag var jätte stolt som mindre. ALLA mina tjejkompisar ville ha hål i öronen men fick det inte försen dom var 12 eller nått sånt. haha..

2008-09-09 @ 12:45:31
URL: http://frollen.blogg.se/
Postat av: Erika

Oj! Jag fick hål i öronen när jag var ett år men aldrig tänkt tanken hur absurt det egentligen är. Ska ta och fråga min mamma om varför hon valde att ta hål i mina öron. Har aldrig dock lidit av det men jag skulle aldrig någonsin gjort det på min dotter när jag får en och ej heller min son som jag har nu. Sjuk sak egentligen. Och jag som tyckte att barndop var knäppt.

2008-10-21 @ 21:21:35
URL: http://theerika.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0